Pengikut Abang Bebel

Tuesday, 22 November 2011

Tahniah Harimau Muda!


Hambik ko! Menangis kena terkam ngan Harimau Malaya.hahahaa...



Jutaan tahniah buat skuad muda Harimau Malaya a.k.a. Harimau Muda sebab berjaya mengalahkan indonesia buat kali kedua dalam masa seminggu sekaligus mengekalkan pingat emas pada sukan sea kali ini. Dan paling best, Harimau Muda sekali lagi berjaya menyatukan seluruh masyarakatMalaysia yang bersatu padu memberi sokongan yang tak pernah berkurangan walau kita sedar bakal bertemu pasukan kuat. Walau apa pun pujian layak diterima oleh skuad ini kerana bagiku ini skuad terbaik yang kita pernah ada walaupun masih boleh diperbaiki lagi terutamanya untuk mencari seorang penyerang yang benar-bernar berbisa seperti Safee Salie. Itu satu satunya yang kurang tapi dari segi semangat dan mentaliti serta penguasaan bola sepanjang perlawanan memang Harimau Mudah harus dipuji. Sebelum perlawanan dan bila indonesia dapat gol awal memang aku kurang yakin Harimau Muda boleh mematahkan sayap garuda ni, tetapi melihat cara mereka bermain dengan serangan bertubi tubi tanpa putus asa dan cara mereka mengawal perlawanan hingga tampak indonesia hanya sebuah pasukan biasa, tak ada yang istimewa pun. Player import indon memang nampak ligat tapi semangat berpasukan Harimau Muda tampak sangat sangat menyerlah malam tadi. Tahniah Harimau Muda!

Nyaris-nyaris lagi nak score tapi apakan daya...


Time to huge celebration Harimau Muda!!

Tak dapat terima ke?hehe...takde la power sangat team indon ni :)

Monday, 21 November 2011

Putry Elly Marrisya Bertudung (^_^)





Alah alah alahhhhhhh....sweet sangat sangat lah anak papa ni. Sejuk perut mama mengandungkan anak papa sorang ni dulu. Mudahan membesar jadi anak yang solehah ye sayang?hehe...






Wednesday, 2 November 2011

Mari Menukar Yahoomail ke Versi yang Classic

Sememangnya aku sangat tak suka apabila menatang IT ni terlampau canggih sehingga menyusahkan pengguna yang tak berapa canggih macam aku ni. Yahoomail tu la, punya la simple mimple dah jadi lembap sebab dah diupgrade dengan versi yang terkini tu, yang keberapa aku malas nak ambik port tapi bagi aku ianya sangat menyusahkan.

Dah tu, bila nak tukar balik ke version lama a.k.a yahoo classic punya la sengal sebab tak disediakan apa-apa button atau short cut untuk di click untuk tukar ke versi classic. Jenuh lah aku gugel dan berbagai cara yang diceritakan pun turut menyusahkan lah nan ado.

Hingga lah aku berjaya menggugel sumber yang paling jujur lagi sahih dan tidak menyesatkan seperti yang disalin dan dilekatkan dibawah. Buat sesiapa yang memerlukannya sila ambil, buat yang suka versi canggih manggih, sila teruskan kesukaan anda dan minta jasa baik untuk tidak mengetawakan atau menggelakkan saya.hehee...

To go back to YAHOO! MAIL CLASSIC…

Turn off Javascript – you’ll then be asked if you want to return to Mail Classic, click “yes”.

If you don’t know how to turn off Javascript…


For IE: Open TOOLS > INTERNET OPTIONS >> SECURITY. In security click “CUSTOM LEVEL” -> disable active scripting in the scripting section.

IMPORTANT:Remember to turn JAVASCRIPTING back ON when you are back in Mail Classic because without it some mail functions won’t work.


For FIREFOX: Open TOOLS -> OPTIONS -> CONTENT, click on “DISABLE JAVASCRIPT”. Now hit F5 to refresh the page while you are in Yahoo! email in order to switch back… In the options, click (PERMANENT) to switch back to YAHOO! Classic. DO NOT click the “ONE TIME ONLY” option.

IMPORTANT: Turn JAVASCRIPT back ON once you have your “CLASSIC” account back.



Monday, 24 October 2011

Malangnya Si Marco Simoncelli




Sangat mengerikan kemalangan yang menimpa pelumba yang aku memang tak kenal ni, sebab kalau motor GP aku minat valentino rossi je kalau yang masih race lagi. Kalau dulu dulu aku suka mike doohan. Kemalangan yang menimpa marco ni memang sangat tragis dan sampai detik ini aku masih belum dapat jawapan bagaimana dia boleh terbabas secara tiba-tiba dan kelihatan dia seolah-olah dah nak terjatuh atau tak sedarkan diri masa kat atas motor dia tu. Ini kes dekat track yang kita boleh jadikan teladan kat jalan-jalanraya agar lebih berhati hati dan tak memandu terlampau mengikut perasaan walau apa jenis kenderaan yang ditunggang.

And, I hope that for those who accidentally stepped in this blog after typing marco's name on google can help me with the answer why or how can he suddenly skidded and he looked as if he want to fall or unconscious at the top of motor before being hit by another biker? Thank U

Thursday, 13 October 2011

"Saya Nurul, mangsa kejadian ragut yg cik tulis ini"


Siapa sangka dunia bertambah kecik bila dunia blog ini menjajah kita semua yang turut mendatangkan kebaikan. Aku terkedu bila seorang bloger singgah membaca bebelan ini lalu meninggalkan komen mengesahkan kejadian yang aku ceritakan tu. Mujur lah aku tak menokok tambah apa apa kan? Kalau tak memang kantoi lah.haha...

Apa pun, aku mengambil peluang ini untuk memohon maaf terhadap cik Nurul di atas kegagalan aku untuk bertindak pantas membantu beliau ketika kejadian akibat segala macam alasan sebab munasabab yang aku dah bebelkan panjang lebar.

Integrity. Terasa bagaikan aku terlepas atau lulus ujian tahap kejujuran dalam menulis, aku tak reti nak mengayat untuk tidak membuatkan ayat ini bagaikan isi bakul penuh penuh pastu angkat sendiri. Tapi takde lah berniat sedemikian, cuma terdetik dihati macamana lah reaksi mangsa kejadian ni terhadap apa yang aku bebelkan sekiranya apa yang aku bebelkan sekadar cerita yang telah digubah untuk tambah menarik lagi penuh dengan unsur unsur saspen dan macam macam lagi demi untuk menarik minat pembaca.

Menarik minat pembaca? Hmmm...tak pasti jika masih ada lagi yang singgah ke blog yang semakin bersawang ni. Apa nak buat, masa cuma ada 24 jam sehari untuk dibahagikan dengan kerja serta keluarga. Kalau sehari ada 48 jam pun, belum tentu cukup rasanya sebab masa adalah salah satu benda yang sangat pantas berlalu dan ghaib begitu saja kalau kita gagal mengawalnya. Semoga masa lapang yang aku ada meningkat sedikit bilangannya di hari hari yang mendatang. Ini memang tak pasti langsung woh...hehee



Tuesday, 1 February 2011

AMARAN: Entry Ini Mengandungi Gambar Fernando Torres Tersenyum Dengan Jersi Barunya!


Akhirnya, pemain bintang pujaan penyokong fanatik Liverpool termasuk lah diriku secara rasmi menjadi milik Chelsea yang kaya raya. Tak apa, wou are now alone Torres!huhu... Sememangnya seorang pemain aja tak cukup untuk menang mana mana perlawanan, tetapi aura seorang pemain hebat seperti torres sangat diperlukan oleh pasukan untuk menang. Diharapkan dua orang pemain baru yang dibeli dapat mengubah nasib Liverpool selepas ini, dah makan tahun tak merasa piala ni. hadoiii....



Wednesday, 26 January 2011

Sweet & Adorable Little Sunshine

gambar pertama, masih 'fresh dari ladang'


jeling jeling manja...

first time dibotakkan

first month punya nangis

first time pegi beraya

first class punya semyum!


first time masuk hospital ni...huhu


first time 'drive' kereta sendiri...


Tuesday, 11 January 2011

Flight Air Asia Terbabas: Macamana Kita Nak Balik Kampung Ni Papa?

Wah wah wah... Teruknya musim hujan kat Sarawak, sehingga nyaris lagi meragut nyawa penumpang flight Air Asia AK5218 yang terpaksa mendarat cemas di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching jam 10.20 malam tadi. Huh, sebut je dah ngeri, apa pulak perasaan orang yang berada dalam pesawat tu kan? Mujur lah sekadar terbabas je sikit sebab landasan yang terlalu licin.

Beginilah keadaan pesawat yang terbabas tu. Dari berita yang papa saye baca, ada 4 orang je yang cedera ringan. Alhamdulillah... Baru berapa hari lepas pesawat terhempas di Iran kalau tak silap yang mengorbankan banyak nyawa. Mudah mudahan tak akan berlaku lagi lah kejadian macamni di masa akan datang.















Saturday, 1 January 2011

Belasungkawa Faizal Yusof@ Dani Adamaya

Saye bagi pihak papa nak ucapkan salam takziah buat seluruh ahli keluarga arwah Faizal Yusof yang sangat saye gemari lakonan nakal arwah dalam drama Adamaya dulu. Walaupun saye duk dalam perut lagi waktu tu tapi saye sentiasa tunggu citer tu sebab mama tak akan miss tengok citer dia. Mama ngan papa terkedu jugak bila terbaca status Lisa Surihani yang sangat papa minati, dia yang update bagitau pasal pemergian arwah.

Mari lah kita sama sama sedekahkan Al-Fatihah dan ayat-ayat suci Al-Quran buat arwah. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang-orang beriman. Amin