Pengikut Abang Bebel

Sunday, 20 July 2008

Orang Malaysia hebat di jalanan???

Sungguh mengerikan gambar keta yang rentung kat atas ni. Tapi ada yang lebih ngeri yang aku sendiri takut nak tengok dan tempelkan kat blog ni.huhuhu...nanti berhantu plak blog nie, mampos la aku dikejar antu tersebut.

Bagi aku tempat paling merbahaya kat Malaysia yang diperkatakan aman tenteram ni tapi aku rasakan makin kucar kacir adalah tak lain tak bukan, jalanraya. Dalam sehari je berpuluh orang mati kat jalanan. Kat tempat keje kontrak pun takde orang mati tiap-tiap ari. Sapa yang salah? Jalanrayakah? atau keta tu yang salah? atau sebab ujan? Ujan plak disalahkan. Salahkan ujan sama je macam salahkan Tuhan. Kan ke ujan tu datangnya dari Tuhan? Dah tentu ujan tu bawak rahmat, bukan bawak bala.

Kita sendiri ni yang patut ditanya, kenapa boleh eksiden? Jalan sesak-sesak pun boleh ada lagi yang eksiden, tersondol bontot keta kat depan. Salah sapa? Salah ujan gak ke? Kalau la smua kita ni drive sama macam kita ambik test nak dapatkan lesen dulu, dah tentu aman tenteram je jalanan tu. Sopan santun je sebab nak past test dan dapat lesen. Signal semua cukup, tak cukup lampu yang dah ada tu hulurkan tangan lagi bagi signal. Bila dah dapat lesen? Macaam pelesit. Pelesit pun tak macamtu. Menatang apa ntah pelesit tu, lantak la, aku sebut sebab orang selalu umpamakan keta laju-laju ni dengan pelesit. Tengok??? Pelesit yang tak berdosa tu pun jadik mangsa digunakan sebagai perumpamaan.hahaha...

Apa yang aku cuba suarakan disini, juga sebagai pengguna dijalanraya, sila tolong berhati-hati masa driving. Apa jenis kenderaan pun yang korang tonggang, berhati-hatilah sebab ada orang yang tunggu kita balik dari keje. Ada mak yang masak sedap-sedap untuk korang. Ada gak anak bini yang tunggu kepulangan korang. Jangan biar penantian diorg tu jadi mimpi ngeri sebab jasad korang dah kaku tak bernyawa yang sampai kerumah sebagai hadiah penantian mereka. Tak kisah la keta apa korang bawak, bawak je dengan penuh santun. Orang tahu korang bangga dengan Ferrari yang korang pecut tu. Orang kagum dengan kemampuan korang miliki BMW berapa series sekalipun. Tapi beringatlah pada orang-orang yang kita semua sayang. Jangan terus jadikan jalanraya medan perang. Yang bawak kancil tu jangan ingat korang selamat dari makianku sebab kalian la yang paling kurang hajar dijalanan. Usah nak berlagak besar kononya dengan kancil korang tu boleh nak cucuk angin BMW!!! Kalau betul-betul nak race, race kat track. Jalanraya bukan tempat korang. Kan aku dah bertukar jadi marah. Sikit je lagi nak jadik ijau ni.Muahahaa...
Kepada peminat-peminat racing, malam ni tepat pukul 8 malam waktu kuala lumpur, F1 racing kat German. Mampukah McLaren menang malam nanti? saksikan lah. Aku tak berminat nak tanya atau sebut nama team lain sebab aku penyokong setia McLaren walau sapa pun drivernya, apatah lagi rakan seperguruanku dulu Lewis hamilton. Tak sia-sia aku bagi chance kat dia wakilkan aku. Hahahaa...

1 comment:

-azwanbakhtiar- said...

kalau balik jasad kaku yg masih macam asal pa la gk..

kalo dh hancor..?