Pengikut Abang Bebel

Tuesday, 7 October 2008

Terpijak Rejeki

Kejadian petang tadi...
Jam hampir 6.00 petang
Perut berkeroncong menahan lapar
Sudah sempurna mungkin pencernaan
Dua keping roti yang kutelan di tengahari
Kepala yang sarat ketika ini
Konsentrasi terhadap kerja yang semakin menimbun
Di samping melayan karenah encik manager
Beliau turunkan banyak ilmu sebab mahu tukar kerja
Tambahkan serabut di kepalaku dan rakan rakan
Masa kerja yang sudah sejam berlalu
Membuat aku tambah goyah konsentrasi
Tiba tiba
Encik GM menampilkan diri
Aku hampir menepuk dahi
Dia bangsa cina
Asal dari vietnam
Tapi peramah yang teramat
Salam raya dia hulurkan
Aku sambut girang
Tanpa diduga
Sampul bewarna emas beliau hulurkan
Kusambut penuh keliru
Silap konsep kah?
Dia atau aku yang tak mengerti
Aku ambil saja sampul itu
Tak perlu banyak soal
Orang dah bagi
Ambil saja lah
Bukan banyak pun
Paling paling warna merah
Silap silap hijau
Ah! Malas mau ambil pusing
Sampul diselit dalam poket
Kerja harus diselesaikan segera
Mujur encik MD muncul tepat pada waktu
Terus melayan encik GM
Baru lah padan
Sapa lah aku kan?
Kerja beres
Aku bergegas turun
Nak selamatkan duit bayar parking
Harus aku kena dua puluh hengget hari ini
Memang boleh claim
Tapi mahu jimat
Bulan masih panjang
Sesampai dirumah asar sudah dipenghujung
Selesai saja terus buka kemeja
Sempat kosongkan segala isi poketnya
Tika itu baru teringat duit raya
Dari encik GM
Duit raya pertamaku
Kesiannya...
Kubuka sampul
Dengan niat mahu buang segera sampul
Setelah meragut isinya
Sebaik sampul terbuka
Aku terkesima
Melopong seketika
Bukan merah
Bukan hijau
Bukan juga biru
Korang lihat sendiri lah
Aku masih keliru
Sampai detik ini
Sampul dan isinya
Tak terusik
Kaku


Alhamdulillah rejeki
Akan tetapi
Esok tahulah nasib duit itu
ha ha ha

21 comments:

trailsshoppers.blogspot.com said...

visit trailsshoppers.blogspot.com for shoppn sales events..did you miss FOS stock clearance on sunday, chanel cosmetics clearance sale..dunt miss visit trailsshoppers.blogspot.com

biskutrajin said...

woho..kayes seh

elly_yang_comel said...

uikkk...ada org dapat duit raye..
abang....owwwhhhh abang..
hehehe nak cikit leh tak duit rayaa tu...

cHaDacHaDa said...

tlg tanyakan kot2 tmpt anda nak pakai pr/creative writer ker,tea lady pun ok.

kaler duit tu buat daku berpinar!

P.S salam ziarah.balas kunjungan ni.
pembebel yea kita ni.
hihihi~~~

xyah tukar nick.
nnt x best tade geng.
;)

nasazfrog... said...

duit raya jer banyak,,, alorr tak der gambar time raya bersama si dia ker,,, yuhuuu.... :)

Suka Bebel said...

cik biskut, itu lah satunya duit raya yg kudapat setakat ini


cik elly kusayang, lain tahun lah ye?ha ha


chadachada, tea lady dah ada.nak jadi milky lady tak?ha ha...mekasih singgah sini.sama samalah kita membebel ye?hehe


cik katak, permintaan yang amat sukar ditunaikan.daku pemalu.ihiksss

PuTeRi CaHaYa said...

salam

wau!! mantap ler...dah besor pun dpt duit raya..tu kira ok ler tu... best nyer...

jeles nih...nak juga...!!

Si Kachak Suparjo said...

Wo!

Ape lagi? Open table la!

sweethOneY said...

vavava
dah besau panjang pun dpt duit raya manyakkk woo

MiSZuE said...

whoaaa baik hati ek die tue..lanting sini cikit :P

۩۞۩ FaHReeN ۩۞۩ said...

oit.. tu duit raye kn??
org tua xleh la pegang duit manyak2..
haa bak cni! kekeke

Redbloodsnow said...

ktk berik kmk nk keesokkan arinya duit ya...ktk dh janji woooo....juh berik kmk juhhhh..

:P

Suka Bebel said...

korang nih memang pantang nengok duit lah.baru aku nak merasa duit raya.korang dapat beribu ribu senyap jek...hehe

Dayu said...

woowww!!!
bestnya!!! terus dpt rm100 tu!!
baiknya boss dia!! *saya menjeles ni*

en boss tak nak kasik saya duit raya gak ke??

-azwanbakhtiar- said...

oh..
kita wat deal nak..

tahun ni.
hg bagi duit raya kat aku..

tahun dpn.
aku lak.

ok x?

syafiqah said...

bukan merah,biru pun bukan,hijau juga bukan,tapi ungu.
best gile! sekali dapat ungu terus. saya ni kena kumpul yang merah,hijau dan biru untuk jadi ungu. hehe =P

Suka Bebel said...

dayu, sila tebalkan muka dan minta sendiri.ha ha


azwan, idea kau sangat menarik.tapi apasal aku yang kena dulu.lagi baik aku reject idea kau tu


syafiqah, kau tu kecik lagi, kena la blaja kumpul duit.ha ha

alinaabdullah said...

mak ai. banyaknyeee duit raya.

-azwanbakhtiar- said...

sbb..
hg baru dpt duit.
aku dh lama xdapat duit.

ok2..
kita lawan o-som..

sapa kalah.
bagi suma duit raya dia.
nak?

Suka Bebel said...

malas lah aku layan kau ni azwan.p baca buku nun

.::WaNiE::. said...

Nak simpan je ke sampul tu bak mai sini den simpankan..huhuhu