Pengikut Abang Bebel

Tuesday, 23 December 2008

Mengarut Sungguh Penggugel di Malaysia ni



Aku sangat sangat percaya ramai antara kalian termasuklah diriku sendiri amat gemar menggunakan gugel atau nama saintifiknya google untuk menggodek sebarang maklumat yang diperlukan untuk keperluan seharian. Aku sendiri kalau berkaitan kerja sangat lah berguna menatang gugel ni sebab semua benda boleh diperolehi melaluinya. Kerjaku yang memerlukan aku pergi ke merata tempat memerlukan aku menggugel peta dan kerja kerja melibatkan kajian produk memerlukan aku untuk menggodek info mengenai produk sedia ada.

Adapun aku membangkitkan perkara menggugel ini kerana tak tertahan ketawa seorang diri memerhatikan tajuk tajuk yang digugel oleh orang malaysia sehinggakan mereka boleh singgah ke blog ini untuk mendapatkan maklumat yang mereka kehendaki. Memang bagus. Akan tetapi kebanyakan daripada mereka menggugel bendalah bendalah yang sangat mengarut seperti yang pernah aku bebelkan bulan lepas rasanya, orang tu mencari ubat untuk kaya segera macam siti nurhaliza. Kegiatan mereka tambah menjadi jadi dan semakin pelik yang dicari, malah banyak kali penggugel berlainan menggugel benda yang sama. Sila perhatikan tajuk tajuk yang sering digugel mereka ini.


Cerita Lucah
Ini tajuk yang paling kerap ditemui dan ia membuktikan sememangnya manusia di muka bumi malaysia ini sangat dahagakan bahan jenis ini. Rosak sungguh budak budak yang dipertanggungjawabkan menjayakan wawasan2020 ini kan? Mereka ini sering aku kecewakan kerana aku pernah menulis tajuk cerita lucah dari MD, ini aku pernah bebelkan. Korang yang belum baca, gugel lah sendiri.heehe...

Bakal Isteriku
Yang ini memang aku tak boleh tahan. Takkan terdesak sangat mahu beristeri sampai tahap menggugel di intenet? Dapat ke jumpa? Kat blog aku memang tak ada lah, blog blog lain ada kah?hehe...

Balai Polis Serian
Yang ini membuatkan aku sangat konpius sama ada mahu kagum atau kaget. Kagum sebab ada orang kenal dengan pekan kecil tempat asalku. Kaget kerana memikirkan kenapa kah balai polis yang beliau carik? Kenapa tak gugel jalan menuju kerumahku?hehe...

Pasangan Kekasih Yang Berlainan Bangsa dan Agama
Yang ini langsung aku tak pernah taip kat sini akan tetapi walaubagaimanapun tetap ada yang tersesat hingga ke blog ini. Apakah motip orang ini menggugel benda yang sebegini?

Pantun Buah Laici
Ini lagi best, satu lagi carik pantun jawa. Aku pernah siarkan pantun raya dalam bahasa jawa, tapi pantun buah laici? Ini mesti budak darjah satu laici yang dikerah oleh cikgu beliau untuk mencipta pantun berasaskan buah laici. Rasa rasanya lah.hehe...

birokrasi kat opis ni...
Ini pun ada digugel? Tak tahu lah apa yang difikirkan oleh si penggugel. Tak cukupkah birokrasi di pejabat beliau sehinggakan mahu mencari birokrasi di pejabat orang lain?huhu...

Begitu lah antara gugelan yang dibuat oleh penggugel amatur dan profesional di negara kita ni. Kesian jugak sebab kebanyakan gugelan yang mereka mahukan tidak dapat dicari di blog ini. Paling banyak menggugel bahan lucah atau porno yang melambangkan betapa sengalnya manusia zaman moden ini.

Aku sengaja nak bebel benda ni sebab nak lari sikit dari bercerita pasal majlis kawen yang baru berlalu. Takut takut ada yang menjadi muak atau perasaan syok berlebihan melanda diri. Lagi pun benda ini je yang terlintas untuk dibebelkan di tengah tengah malam buta ni sebab seharian tadi aku tak masuk opis sebab melawat tapak tapak binaan di melaka. Semalam pulak sangat dibebani dengan kertas kertas kerja dan jugak meeting yang entah apa apa. Mujur esok cuti walaupun terpaksa menggagahkan diri ke opis pada lusanya. Aku percaya ramai yang bercuti sakan hingga selasa namun bukan aku dan isteri kerana baru saja balik dari bercuti. Selamat bercuti kepada kalian yang menurut kata hati untuk berehat panjang.



6 comments:

Dayu said...

pasal pasangan lain agama dan bangsa tu ko penah tulis la
*sudah lupa kah??*
yg derang bercium depan ko tu
aku ingat lagi, ko marah sungguh

anyway, previous company aku pun gomen, gaji standard engineer gomen lah.. *ko google la sendiri, tak kan aku nak kena declare kat sini lak*
tak pun tanya je elly, mesti dia tau

tp ianya adalah skit..keje private gak ribu-riban

cHaDacHaDa said...

cuba google nama penuh anda.
keluar tak apa-apa yang private?

nama penuh aku kuar sbg penerima loan PTPTN yang berjaya.

yeahhh..nama penghutang kerajaan.

hahahahahaha~~

ab geldofg said...

mnarik juga kajian ko

Suka Bebel said...

cik dayu,
aku tak letak pun title gitu, masuk gak ke?tapi aku baru gugel nama aku bagai diarahkan cik chada, semua menuju ke blog ini.hehe...



cik chadachada,
aku pun utang tak bayar lagik.huhu...



encik geldofg,
kajian aku menunjukkan setakat ini ada sorang je bernama mussaily kat malaysia ni. tapi aku tak tau plak ada orang nama pelik macam ko ni.hehe

OJENG said...

best lah baca apa yg anda bebelkan.huhu
ringas dan padat.haha
nway jom xchange link
ur link is up to my blog.huhu
lastly..terskan usha anda

e-leeyana said...

owh..jgn lah kamu pelik dgn rakyat malaysia yg serba hebat ini ngehehe