Pengikut Abang Bebel

Monday, 15 November 2010

Bila Lah Perangai Pemandu Kat Negara Kita Ni Nak Berubah?


Petang ni tadi, tepat jam tujuh petang aku manyusur keluar ke Elite dari NKVE arah klang iaitu dari opis. Dari jauh aku dah nampak memang agak sesak menuju exit tu tapi aku buat selamba je lah sebab memang kadang kadang agak sesak. Cuma tadi sesak dia lain macam.


Kebetulan lah plak kat radio encik gaban berkumandang laporan trafik.


Opppsss...! sapa kah encik gaban?? Entri yg akan datang yang entah bila pulak baru aku cerita lah ye?hehe


Eh, sambung balik, bukan ada banyak masa ni.huhu...


Dilaporkan lah berlaku banjir di beberapa tempat, aku tunggu jugak kalau dia nak sebut kat area Elite yang aku baru nak masuk tu tapi tak disebutkan jugak. Lantas aku menyalahkan orang yang melaporkan berita tersebut tak jenguk betul betul jalan jalan yang ada. Sambil sambil tu aku pk lah jugak, kat area mana kat elite ni yang berkemungkinan ditenggelami air. Bila diingat ingat, semua tempat adalah tinggi kat elite tu kecuali masa mula mula masuk tu agak cerun.


Lalu je kat area yang cerun tu masih tak kelihatan takungan air dan jalan semakin sesak. Pk lagi kat mana yang banjir ni. Tak sampai sekilometer lepas tu aku terasa kenderaan bergerak semakin lancar tapi masih sangkut sangkut. Tiba lah ke satu tempat terus aku menepuk dahi. Rupanya ada eksiden kat laluan bertentangan, tak ada kena mengena dengan laluan aku ni pun. Tapi disebabkan ada yang terlalu ingin sangat nak tahu apa benda yang berlaku, dia slowkan keta dia sambil meninjau ninjau dan orang kat belakang ikut sama slow walaupun tak berminat nak tengok setakat lori 1 tan terlanggar divider kat sebelah tu. Adoiiiiiyaiiii....


Itu lah susahnya orang kita ni bila prihatin tak bertempat. Agaknya teringin sangat nak tengok orang eksiden secara langsung kot? Aku pun sangat tak paham, lain lah kalau dia berenti kat tepi dan berkerah membantu di tempat kejadian. Tapi tak perlu lah aku rasa sebab ada orang yang lebih dekat dengan tempat kejadian yang lebih afdal untuk membantu. Baik teruskan perjalanan balik kerumah sebab anak isteri menunggu untuk sama sama menjamah makan malam. Kan?hehe...


Disebabkan kesesakan yang tak sepatutnya berlaku aku terkandas dekat setengah jam, itu kira syukur la sebab macam baru berlaku je eksiden tu. Orang yang jauh lagi perjalanan kat belakang aku tadi tu tak tau lah apa nasib mereka. Mudahan tak lama sangat lah kan? Tapi kesian tengok kenderaan dari arah bertentangan, aku rasa paling kurang pun 5 kilometer jaraknya dari tempat kejadian, kenderaan tak bergerak langsung kat laluan bertentangan. Statik. Aku ambik exit saujana dan terus ambik highway baru saujana-kajang, dan sehingga ke exit tu memang kenderaan dari arah klia sangat statik. Kesian...


Kepada mereka yang prihatin sangat ni, sila prihatin kepada orang dibelakang anda dulu lah ye?huhu...






1 comment:

nuridrin said...

itu satu.
satu lagi attitude yang rasanya paling membuat saya menyampah,
bila time nak balik kampung, kereta sesak, ada yang macam tak ada akal, pakai laluan kecemasan sebab nak cepat.
bila ada pakcik polis kat depan tunggu, baru terhegeh-hegeh masuk lane.
itu, tambah menyesakkan lagi adalah.
-_-"